X

Puteti compara maxim 4 produse! Primul produs adaugat in lista a fost sters.

Produse
Cosul
meu
Contul
meu
Produse

Taieri de regenerare pomi fructiferi

publicat in: Blog // publicat pe: 10.04.2018

 

În funcţie de forma dorită a coroanei se fac tăierile pentru formarea acesteia. Potrivit specialiştilor în pomicultură, formarea unei coroane se realizează în 3-4 ani de la plantare, prin diverse operaţii de modificare a poziţiei de creştere a ramurilor şi lăstarilor (aplecare, arcuire etc.), prin tăieri propriu-zise, prin scurtări sau suprimări de ramuri.

Tăierile de întinerire se execută iarna sau la sfârşitul iernii. În cazul cireşului, vişinului şi piersicului, tăierile de întreţinere pot fi făcute după recoltare, deoarece pentru aceste specii mai sensibile, închiderea rănilor înainte de venirea iernii reprezintă un avantaj. Tăierile din timpul iernii sunt făcute pentru a întări structura pomului şi pentru un plus de vigoare la creştere. Tăierile de la sfârşitul primăverii, după formarea fructelor, sunt recomandate pentru corectarea pomilor pitici. Tăierile din timpul înfloririi sunt utile pentru a observa care sunt ramurile care produc rod şi care sunt cele inutile.

Piersicul, caisul sau prunul necesită scurtarea ramurilor anuale care au depăşit anumite lungimi. Piersicul are nevoie de tăiere dacă ramurile anuale au depăşit 50-60 cm, prunul şi caisul dacă ramurile anuale au trecut de 40 cm. Cireşul şi vişinul nu au nevoie de tăieri de normare, ei necesită doar o operaţiune de întreţinere a coroanei. La măr şi păr, nu se recomandă tăierea ramurilor anual, deoarece în vârful acestora se află mugurii de rod.

Agrişul şi coacăzul pot fi tăiaţi în lunile ianuarie sau februarie. Chiar dacă le prinde gerul, acesta nu le va provoca daune mari.

La mur se vor aplica tăieri la începutul lunii aprilie. Tot la începutul lui aprilie se pot scurta nuielele purtătoare de rod ale zmeurului care au crescut prea mult.

La pomi, tăierile în uscat trebuie să înceapă atunci când nu se mai anunţă geruri mari. Începutul lunii martie poate fi favorabil începerii lucrărilor de tăiere în uscat, în livezi. Piersicul, caisul, părul, prunul şi mărul au o sensibilitate mai mare la ger. Ramurile neroditoare sunt de cele mai multe ori parazite şi consumă resursele celor care rodesc. Este indicată tăierea lor în momentul apariţiei, deoarece se dezvoltă şi se întăresc repede. Cele mai productive crengi cresc orizontal sau într-un unghi de maximum 45 de grade.

Uneltele pomicultorului

Pentru tăierile la pomii şi semiarbuştii fructiferi se folosesc foarfeci speciale confecţionate din metale uşoare, cu un singur tăiş.

Cultivatorii de tufe şi arbuşti fructiferi au nevoie de foarfeci cu mânere lungi. Ferăstrăul de grădină se poate confecţiona din rama metalică a unui bomfaier căreia i se aplică o pânză de ferăstrău.

Pe lângă acest tip de ferăstrău, mai este utilizat şi ferăstrăul-sabie. Acesta are mâner, lamă lată, uşor curbată, care se îngustează spre vârf. Cuţitul de grădină se utilizează mai ales pentru decuparea şi îndepărtarea zonelor bolnave din scoarţă şi lemn.

 

Mergi la pagina de gradinarit
Taieri de regenerare pomi fructiferi
Gospodarul...povestea
Misiunea noastră este să contribuim la dezvoltarea comunităților în care activăm, să înțelegem nevoile clienților noștri și să îi ajutăm să își atingă visul de a avea căminul perfect , într-un mediu curat.
înregistrează-te

Înscrieți-vă la newsletter-ul nostru.

Pentru a vă transmite prin email informații cu privire la noile produse si serviciile noastre vă rugăm să completați câmpurile de mai jos:

powered by teamshare
© Copyright 2019 Gospodarul Istet
designed by headstart.ro
Nou
Țeavă rotundă 21.3X 2 mm, 6 m
Cod 4877
Disponibil la comandă
Preț 26,00 Lei
Disponibil la comandă